Επιλογές Φυσικής
Επίγειες αναλαμπές ακτίνων γάμμα Σωματιδιακή φυσική

Επιστήμονες χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα Fermi της NASA, έχουν ανιχνεύσει δέσμες αντιύλης που παράγονται πάνω από καταιγίδες στη Γη, ένα φαινόμενο που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ πριν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σωματίδια της αντιύλης δημιουργήθηκαν σε μια επίγεια αναλαμπή ακτίνων γάμμα (TGF), μια σύντομη έκρηξη που παράγεται στο εσωτερικό των καταιγίδων και φαίνεται να συνδέεται με κεραυνούς. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 TGF συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι δεν ανιχνεύονται.

"Αυτά τα σήματα είναι η πρώτη άμεση απόδειξη ότι οι καταιγίδες δημιουργούν δέσμες σωματιδίων αντιύλης," δήλωσε ο Michael Briggs, μέλος της ομάδας ανίχνευσης ακτίνων-γ του Fermi Monitor (GBM) του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Huntsville (UAH). Ο ίδιος παρουσίασε τα ευρήματα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης στο Σιάτλ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τις ακτίνες γάμμα, την υψηλότερη μορφή ενέργειας του φωτός.Όταν η αντιύλη χτυπά το τηλεσκόπιο Fermi συγκρούεται με ένα σωματίδιο της κανονικής ύλης, και τα δύο σωματίδια αμέσως εξαϋλώνονται και μετατρέπονται σε ακτίνες γάμμα. Η GBM εντόπισε τις ακτίνες γάμμα με ενέργειες 511.000 ηλεκτρονιοβόλτ, ένα σήμα που δείχνει ότι ένα ηλεκτρόνιο συναντήθηκε με το ομόλογό του της αντιύλης, ένα ποζιτρόνιο.

Αν και το τηλεσκόπιο Fermi έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί υψηλής ενέργειας γεγονότα στο σύμπαν, παρέχει επίσης πολύτιμες γνώσεις σ' αυτό το περίεργο φαινόμενο. Το τηλεσκόπιο παρατηρεί συνεχώς όλο τον ουρανό από πάνω, καθώς και τη Γη. Η ομάδα του GBM έχει εντοπίσει 130 TGFs, από τη δημιουργία του τηλεσκοπίου Fermi το 2008.

"Σε τροχιά για λιγότερο από τρία χρόνια, η αποστολή του Fermi έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να εξετάσει το σύμπαν. Τώρα μαθαίνουμε ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε τα μυστήρια πολύ πιο κοντά στο σπίτι", δήλωσε ο Ilana Harrus, επιστήμονας του προγράμματος Fermi στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον.

Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται ακριβώς πάνω από μια καταιγίδα για το μεγαλύτερο μέρος των παρατηρούμενων TGFs, αλλά σε τέσσερις περιπτώσεις, οι καταιγίδες ήταν μακριά από το Fermi. Επιπλέον τα ραδιοκύματα που παράγονται και ανιχνεύονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο, αναφέρουν ότι η μοναδική αστραπή αυτή την στιγμή ήταν εκατοντάδες ή περισσότερα χιλιόμετρα μακριά. Κατά τη διάρκεια ενός TGF, που συνέβη στις 14 Δεκεμβρίου του 2009, το τηλεσκόπιο Fermi βρισκόταν πάνω από την Αίγυπτο.  Αλλά η καταιγίδα ήταν ενεργός στη Ζάμπια, περίπου 2.800 μίλια προς το νότο. Η απόσταση της καταιγίδας ήταν έξω από τον ορίζοντα του Fermi, έτσι όσες ακτίνες γάμμα παράγονταν δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν.


Περισσότερα . . . .

Copyright © JustPhysics 2012 πληροφορίες | επικοινωνία
Σχεδίαση/Ανάπτυξη: Apogee Information Systems